
Professional Standards Update--REALTOR®’s Obligation to Recommend Counsel 
When Needed (Case Interpretation Relating to Article 13 of the Realtors® Code of 
Ethics) 
 
REALTOR® A was the listing broker for 25 acres of land owned by Client B. Shortly 
after REALTOR® A’s sign was placed upon the property, Customer C called 
REALTOR® A and expressed interest in purchasing the property. After inspecting the 
property, Customer C made a full price offer. Surprised, Client B prepared a counter-
offer at a higher price. REALTOR® A realized that he might have a legal claim for 
commission from Client B, but not wishing to jeopardize their relationship, agreed that he 
would go back to Customer C and attempt to negotiate a higher price. Upon being 
informed of the property owner’s change of mind and his requested higher price for the 
property, Customer C became upset and indicated his intent to consult his attorney to 
determine if he could force the seller to go through with the sales transaction at the price 
for which it had been originally offered. At this point REALTOR® A advised Customer 
C that, in his opinion, litigation would be lengthy and expensive and that in the final 
analysis the sale could not be enforced. On the basis of REALTOR® A’s advice 
Customer C agreed to the higher price, and the transaction was consummated. Shortly 
after, Customer C complained to the Board of REALTORS® that REALTOR® A had 
provided bad advice to him. The Secretary referred the complaint to the Grievance 
Committee which determined that a hearing should be held and referred the matter back 
to the Secretary to arrange such a hearing. 
 
At the hearing, Customer C outlined his complaint to the Hearing Panel of the 
Professional Standards Committee. He indicated that he had intended to consult his 
attorney, however, because of the persuasive personality of REALTOR® A and 
REALTOR® A’s assurance that legal action would be an exercise in futility, he had not 
done so. 
 
REALTOR® A advised the panel that he had told Customer C that he could consult his 
attorney, but that, in his opinion, it would be a waste of time. He defended what he had 
told Customer C stating that it was only his opinion, not intended as a conclusive 
statement of law, and, in fact, was a correct statement under the law of the state. The 
panel concluded that REALTOR® A, in pointing out the fact that legal action was likely 
to be time consuming and expensive, was stating a practical circumstance which 
Customer C should consider and was proper. The panel further concluded that the 
expression of an opinion as to the probable outcome of the case was not an “unauthorized 
practice of law” within the meaning of Article 13. 
 
However, the panel noted that a REALTOR® is obligated to “recommend that legal 
counsel be obtained when the interest of any party to the transaction requires it.” 
 
In this case, REALTOR® A was aware that the interest of Customer C required a legal 
opinion as to whether Customer C could compel Client B to convey title to the property 
and did not intend his personal opinion to represent a “statement of law” upon which 
Customer C could rely. Accordingly, REALTOR® A was obligated to affirmatively 



recommend that Customer C consult his attorney to definitively establish the legal rights 
in question. 
 
Having failed to make such a recommendation, REALTOR® A was in violation of 
Article 13. 
 
 


